Velj 142013
 
Populacijska piramida_thumb

Ovih dana malo sam proučavao populacijsku piramidu i pregledavao podatke Državnog zavoda za statistiku o rezultatima posljednjeg popisa stanovništva od 2011. Između ostalog tamo se nalaze i podaci o spolnoj i dobnoj strukturi od popisa 1953.-2011. prikazani populacijskim piramidama. Populacijsku piramidu smatram vizualizacijom koja na dobar način prikazuje podatke. ono što mi međutim kod nje nedostaje je bolja mogućnost da podatke stavimo u povijesni kontekst, odnosno da uspoređujemo promjene koje su nastale u spolnoj i dobnoj strukturi stanovništva.

Za ilustraciju ovoga sam i sam kreirao dvije piramide u stvari dva složena trakasta grafikona u Excelu koji oponašaju populacijske piramide, s obzirom da Excel ne nudi populacijsku piramidu ili tornado chart kao jedan od ponuđenih tipova grafikona.

PopilacijskePiramide1

Odlučio sam se da na apscisi prikažem broj stanovnika u tisućama umjesto postotaka kao što je to uobičajeno, kako bi se moglo komparirati kolika je stvarna promjena broja stanovnika u pojedinoj dobnoj skupini. One dobro pokazuju raspodjelu stanovništva po dobi i spolu. Međutim ono što meni kod njih nedostaje je to da daju brzu i jasnu informaciju o trendovima. Relativno lako je uočiti da je baza te piramide nešto uža za rezultate popisa iz 2011, što govori da je hrvatsko stanovništvo postalo starije, međutim, teško je ovako uspoređujući dvije piramide jednu kraj druge reći koje su se promjene dogodile u kojoj dobnoj skupini.

Razmišljao sam malo o tome kako unaprijediti taj prikaz da se iz njega mogu iščitati trendovi, pa sam napravio slijedeći grafikon koji pokazuje koliko je u kojoj dobnoj skupini povećanje/smanjenje u 2011 u odnosu na 2001.

PopulacijskaPiramida2

Ovaj grafikon sam kreirao koristeći trakasti grafikon. da bi dobio “praznu” traku u unutrašnjosti piramide izračunao sam minimalne vrijednosti za svaku dobnu grupu koristeći podatke od oba popisa i postavio boju trake bijelu. Ona prekriva zelene i crvene trake koji prikazuju smanjenje i povećanje u 2011 godini. Ovo vjerojatno nije najelegantniji pristup, ali je najbolje do čega sam uspio doći.

Ono što se iz ovog grafikona dobro vidi je to da hrvatsko stanovništvo zaista postaje starije, s obzirom da u svim starosnim skupinama od 0 do 49 godina imamo pad, osim vrlo malog povećanja kod muškaraca u dobi 30-34 godine, međutim to je neznatno i ne narušava trend.

S druge strane sve dobne skupine preko 50 godina pokazuju rast izuzev one od 65-69 godina, međutim, to uleknuće je posljedica ratnog perioda 1941-1945.

Ono s čime kod ovoga prikaza međutim nisam zadovoljan je to što ne vidimo same piramide i nije baš jednostavno predočiti si to kako one izgledaju. Piramidu koja prikazuje rezultati popisa iz 2001 predstavljaju završetci crvenih i počeci zelenih traka promatrano od nulte točke, dok onu iz 2011 predstavljaju počeci crvenih i završeci zelenih, a takva perceptivna organizaciju nije jednostavna složiti i zbog toga sam odlučio potražiti bolje rješenje.

Umjesto trakastog grafikona kreirao sam scatter plot i trake zamijenio krivuljama. kako to izgleda prikazuje donji grafikon.

PopulacijskaPiramida3

Na ovaj način imamo grafikon koji pokazuje kako same piramide (možda je bolje reći krivulje) za popise iz 2001. i 2011., tako i razlike među njima koje je lako uočiti i identificirati.

Uz ovo, sviđa mi se i što pokazuje kako se uleknuće generacije 1941-’45 pomaklo za 10 godina i dok se u popisu iz 2001. radilo o 55-godišnjacima i godišnjakinjama, sada su to 65-godišnjaci i godišnjakinje.

Vidimo i to kada smo imali male baby-boomove, kao i periode kada je natalitet bio mali.

Vrh piramide pokazuje širenje kod oba spola i idemo ka tome da postanemo staro društvo, ili to već jesmo.

Jako dobra demonstracija i opis kako kreirati ovakav grafikon u Excelu može se pronaći na izvrsnom blogu Jorgea Camoesa Excel Charts.

Konačno, inspiriran ovim člankom J. Camoesa, odlučio sam kreirati prikaz koji ne prikazuje piramidu, nego samo krivulje, posebno za ženski, posebno za muški dio populacije, te ukupnu sliku koji kombinira tri ovakva scatter plot grafikona u jedan takozvani panel chart.

populacijskePiramide4

Zaključno, za prikaz i usporedbu kretanja spolne i dobne strukture u populaciji, ja bih odabrao jedan od ova dva posljednja scatter plot grafikona. koji od njih, teško ni je reći. Prvi je možda tradicionalniji i lakše je usporediti žene i muškarce, dok ovaj posljednji daje i usporedbu ukupne populacije i estetski mi bolje izgleda. Kakva su vaša razmišljanja?

Za oni koji žele igrati se s ovim grafikonima, Excel datoteka s njima i podacima nalazi se u prilogu.

Populacijska piramida usporedbe_v1.xlsx (512)

  56 Responses to “Remont populacijske piramide”

 1. The Ships’s Voyages

  I feel technology just causes it to be worse. Now there is a channel to by no means care, now there would not become a probability for them to find.

 2. Souls in the Waves

  Good Early morning, I just stopped in to go to your website and considered I’d say I experienced myself.

 3. Third Flower

  My spouse and that i are already now delighted that Albert could execute his reports as a consequence of the suggestions he had through your web content. It can be now and again perplexing to simply generally be making a gift of steps which a number of…

 4. The Absent Game

  In between me and my husband we’ve owned additional MP3 gamers through the years than I can count, like Sansas, iRivers, iPods (basic & touch), the Ibiza Rhapsody, etc. But, the last few several years I’ve settled down to one line of gamers.

 5. The Silent Shard

  This will in all probability be pretty valuable for a few of your respective employment I intend to really don’t only with my blog but

 6. The Silent Shard

  This tends to possibly be very beneficial for many of the jobs I intend to never only with my blog but

 7. Third Flower

  My spouse and that i are actually now delighted that Albert could execute his scientific tests due to the tips he had as a result of your web content. It truly is once in a while perplexing to simply often be freely giving measures which lots of people…

 8. Whispering Misty

  So sorry you may miss the workshop!

 9. Souls in the Waves

  Great Early morning, I just stopped in to visit your site and imagined I’d say I appreciated myself.

 10. …[Trackback]

  […]I am now not sure where you are getting your info, however good topic.[…]

 11. Trackback

  […]Nice blog here! Also your website a lot up fast![…]

 12. …Trackback: More Informations on that topic

  […]Excellent weblog right here! Additionally your site quite a bit up very fast![…]

 13. …Visitor recommendations

  […]you made running a blog glance[…]

 14. The Absent Game

  Concerning me and my husband we’ve owned far more MP3 players through the years than I can count, which includes Sansas, iRivers, iPods (traditional & touch), the Ibiza Rhapsody, etc. But, the last few decades I’ve settled down to one line of players…

 15. Thorn of Girl

  Very good details might be identified on this world wide web web site.

 16. …Recent Blogroll Additions

  […]you made running a blog glance[…]

 17. Whispering Misty

  So sorry you can miss the workshop!

 18. …Awesome website

  […]Great weblog right here! Additionally your website loads up very fast![…]

 19. Whispering Misty

  So sorry you may miss the workshop!

 20. Whispering Misty

  So sorry you’ll pass up the workshop!

 21. The Silent Shard

  This can most likely be very helpful for some within your work I plan to don’t only with my blogging site but

 22. The Silent Shard

  This tends to probably be fairly beneficial for some within your job opportunities I decide to really don’t only with my website but

 23. Woman of Alien

  Ideal operate you’ve completed, this web site is de facto great with excellent data. Time is God’s way of preserving every thing from occurring simultaneously.

 24. …Recent Blogroll Additions

  […]The full look of your web site is magnificent, let well as the content material![…]

 25. Third Flower

  My spouse and that i have already been now delighted that Albert could carry out his reports on account of the suggestions he had through your online page. It is actually now and again perplexing to simply normally be making a gift of measures which so…

 26. Healing’s Dragon

  to search out problems to further improve my web-site!I suppose its ok for making utilization of a number of of one’s concepts!!

 27. …Awesome website

  […]The whole look of your web site is fantastic, let well as the content material![…]

 28. Third Flower

  My wife and i happen to be now delighted that Albert could perform his scientific tests as a result of the tips he had by way of your web content. It is every so often perplexing to simply constantly be giving freely techniques which a lot of people co…

 29. …For further Information click here

  […]I am not positive where you are getting your info, however good topic.[…]

 30. …Recent Blogroll Additions

  […]I am not positive the place you’re getting your information, but great topic.[…]

 31. Whispering Misty

  So sorry you will pass up the workshop!

 32. …Recent Blogroll Additions

  […]you made running a blog glance[…]

 33. Look there for more:

  […]Wow, amazing blog layout! How long have you been blogging for?[…]

 34. Find more there:

  […]you make blogging glance[…]

 35. Trackback

  […]The entire glance of your web site is wonderful, let well as the content![…]

 36. …A Friend recommended your blog

  […]you made running a blog glance[…]

 37. …Awesome website

  […] What web host are you using? Can I get affiliate hyperlink in your host? I want site loaded up as quickly as yours lol[…]

 38. The Slave of the Husband

  Seeking forward to finding out added from you afterward!…

 39. Third Flower

  My spouse and that i are already now delighted that Albert could perform his studies as a result of the strategies he had through your website. It is actually every now and then perplexing to only generally be gifting away methods which a lot of people…

 40. The Ships’s Voyages

  I think engineering just causes it to be worse. Now there’s a channel to by no means treatment, now there will not become a opportunity for them to find out.

 41. Woman of Alien

  Perfect do the job you’ve got completed, this great site is admittedly awesome with amazing details. Time is God’s strategy for preserving every thing from going on directly.

 42. The Ships’s Voyages

  I feel technologies just makes it worse. Now there is a channel to in no way treatment, now there would not become a possibility for them to find out.

 43. The Slave of the Husband

  Seeking forward to finding out further from you afterward!…

 44. The Ships’s Voyages

  I feel technology just causes it to be even worse. Now there’s a channel to under no circumstances care, now there is not going to be considered a likelihood for them to find out.

 45. The Absent Game

  Among me and my husband we’ve owned a lot more MP3 gamers over the years than I can count, which include Sansas, iRivers, iPods (common & touch), the Ibiza Rhapsody, etc. But, the last few a long time I’ve settled down to one line of players.

 46. Third Flower

  My wife and i have been now delighted that Albert could execute his scientific tests because of the tips he had by way of your website. It is once in a while perplexing to simply always be giving away measures which many people might have been selling.…

 47. The Absent Game

  Concerning me and my husband we’ve owned a lot more MP3 players over the years than I can count, like Sansas, iRivers, iPods (traditional & touch), the Ibiza Rhapsody, etc. But, the last few many years I’ve settled down to one line of gamers.

 48. Third Flower

  My wife and that i have already been now delighted that Albert could execute his research because of the concepts he had by your online page. It’s on occasion perplexing to just constantly be giving freely methods which many people might have been pro…

 49. Woman of Alien

  Great get the job done you have got performed, this site is actually awesome with great data. Time is God’s way of preserving all the things from going on without delay.

 50. The Ships’s Voyages

  I feel know-how just can make it even worse. Now there’s a channel to in no way care, now there wouldn’t be a chance for them to find out.

 51. The Birch of the Shadow

  I think there might become a number of duplicates, but an exceedingly handy checklist! I’ve tweeted this. Quite a few thanks for sharing!

 52. …For further Information click here

  […] What host are you using? Can I am getting your associate link on your host? I want site loaded up as fast as yours lol[…]

 53. …Additional Information ca be found here

  […]you make blogging glance[…]

 54. …Websites you should visit

  […]The overall look of your website is excellent, let neatly as the content material![…]

 55. …Click here for or more Information

  […]you make blogging glance[…]

 56. …Links

  […]you make blogging glance[…]

Komentirajte članak: