Velj 142013
 
Populacijska piramida_thumb

Ovih dana malo sam proučavao populacijsku piramidu i pregledavao podatke Državnog zavoda za statistiku o rezultatima posljednjeg popisa stanovništva od 2011. Između ostalog tamo se nalaze i podaci o spolnoj i dobnoj strukturi od popisa 1953.-2011. prikazani populacijskim piramidama. Populacijsku piramidu smatram vizualizacijom koja na dobar način prikazuje podatke. ono što mi međutim kod nje nedostaje je bolja mogućnost da podatke stavimo u povijesni kontekst, odnosno da uspoređujemo promjene koje su nastale u spolnoj i dobnoj strukturi stanovništva.

Za ilustraciju ovoga sam i sam kreirao dvije piramide u stvari dva složena trakasta grafikona u Excelu koji oponašaju populacijske piramide, s obzirom da Excel ne nudi populacijsku piramidu ili tornado chart kao jedan od ponuđenih tipova grafikona.

PopilacijskePiramide1

Odlučio sam se da na apscisi prikažem broj stanovnika u tisućama umjesto postotaka kao što je to uobičajeno, kako bi se moglo komparirati kolika je stvarna promjena broja stanovnika u pojedinoj dobnoj skupini. One dobro pokazuju raspodjelu stanovništva po dobi i spolu. Međutim ono što meni kod njih nedostaje je to da daju brzu i jasnu informaciju o trendovima. Relativno lako je uočiti da je baza te piramide nešto uža za rezultate popisa iz 2011, što govori da je hrvatsko stanovništvo postalo starije, međutim, teško je ovako uspoređujući dvije piramide jednu kraj druge reći koje su se promjene dogodile u kojoj dobnoj skupini.

Razmišljao sam malo o tome kako unaprijediti taj prikaz da se iz njega mogu iščitati trendovi, pa sam napravio slijedeći grafikon koji pokazuje koliko je u kojoj dobnoj skupini povećanje/smanjenje u 2011 u odnosu na 2001.

PopulacijskaPiramida2

Ovaj grafikon sam kreirao koristeći trakasti grafikon. da bi dobio “praznu” traku u unutrašnjosti piramide izračunao sam minimalne vrijednosti za svaku dobnu grupu koristeći podatke od oba popisa i postavio boju trake bijelu. Ona prekriva zelene i crvene trake koji prikazuju smanjenje i povećanje u 2011 godini. Ovo vjerojatno nije najelegantniji pristup, ali je najbolje do čega sam uspio doći.

Ono što se iz ovog grafikona dobro vidi je to da hrvatsko stanovništvo zaista postaje starije, s obzirom da u svim starosnim skupinama od 0 do 49 godina imamo pad, osim vrlo malog povećanja kod muškaraca u dobi 30-34 godine, međutim to je neznatno i ne narušava trend.

S druge strane sve dobne skupine preko 50 godina pokazuju rast izuzev one od 65-69 godina, međutim, to uleknuće je posljedica ratnog perioda 1941-1945.

Ono s čime kod ovoga prikaza međutim nisam zadovoljan je to što ne vidimo same piramide i nije baš jednostavno predočiti si to kako one izgledaju. Piramidu koja prikazuje rezultati popisa iz 2001 predstavljaju završetci crvenih i počeci zelenih traka promatrano od nulte točke, dok onu iz 2011 predstavljaju počeci crvenih i završeci zelenih, a takva perceptivna organizaciju nije jednostavna složiti i zbog toga sam odlučio potražiti bolje rješenje.

Umjesto trakastog grafikona kreirao sam scatter plot i trake zamijenio krivuljama. kako to izgleda prikazuje donji grafikon.

PopulacijskaPiramida3

Na ovaj način imamo grafikon koji pokazuje kako same piramide (možda je bolje reći krivulje) za popise iz 2001. i 2011., tako i razlike među njima koje je lako uočiti i identificirati.

Uz ovo, sviđa mi se i što pokazuje kako se uleknuće generacije 1941-’45 pomaklo za 10 godina i dok se u popisu iz 2001. radilo o 55-godišnjacima i godišnjakinjama, sada su to 65-godišnjaci i godišnjakinje.

Vidimo i to kada smo imali male baby-boomove, kao i periode kada je natalitet bio mali.

Vrh piramide pokazuje širenje kod oba spola i idemo ka tome da postanemo staro društvo, ili to već jesmo.

Jako dobra demonstracija i opis kako kreirati ovakav grafikon u Excelu može se pronaći na izvrsnom blogu Jorgea Camoesa Excel Charts.

Konačno, inspiriran ovim člankom J. Camoesa, odlučio sam kreirati prikaz koji ne prikazuje piramidu, nego samo krivulje, posebno za ženski, posebno za muški dio populacije, te ukupnu sliku koji kombinira tri ovakva scatter plot grafikona u jedan takozvani panel chart.

populacijskePiramide4

Zaključno, za prikaz i usporedbu kretanja spolne i dobne strukture u populaciji, ja bih odabrao jedan od ova dva posljednja scatter plot grafikona. koji od njih, teško ni je reći. Prvi je možda tradicionalniji i lakše je usporediti žene i muškarce, dok ovaj posljednji daje i usporedbu ukupne populacije i estetski mi bolje izgleda. Kakva su vaša razmišljanja?

Za oni koji žele igrati se s ovim grafikonima, Excel datoteka s njima i podacima nalazi se u prilogu.

Populacijska piramida usporedbe_v1.xlsx (451)

  21 Responses to “Remont populacijske piramide”

 1. The Ships’s Voyages

  I feel technology just causes it to be worse. Now there is a channel to by no means care, now there would not become a probability for them to find.

 2. Souls in the Waves

  Good Early morning, I just stopped in to go to your website and considered I’d say I experienced myself.

 3. Third Flower

  My spouse and that i are already now delighted that Albert could execute his reports as a consequence of the suggestions he had through your web content. It can be now and again perplexing to simply generally be making a gift of steps which a number of…

 4. The Absent Game

  In between me and my husband we’ve owned additional MP3 gamers through the years than I can count, like Sansas, iRivers, iPods (basic & touch), the Ibiza Rhapsody, etc. But, the last few several years I’ve settled down to one line of gamers.

 5. The Silent Shard

  This will in all probability be pretty valuable for a few of your respective employment I intend to really don’t only with my blog but

 6. The Silent Shard

  This tends to possibly be very beneficial for many of the jobs I intend to never only with my blog but

 7. Third Flower

  My spouse and that i are actually now delighted that Albert could execute his scientific tests due to the tips he had as a result of your web content. It truly is once in a while perplexing to simply often be freely giving measures which lots of people…

 8. Whispering Misty

  So sorry you may miss the workshop!

 9. Souls in the Waves

  Great Early morning, I just stopped in to visit your site and imagined I’d say I appreciated myself.

 10. …[Trackback]

  […]I am now not sure where you are getting your info, however good topic.[…]

 11. Trackback

  […]Nice blog here! Also your website a lot up fast![…]

 12. …Trackback: More Informations on that topic

  […]Excellent weblog right here! Additionally your site quite a bit up very fast![…]

 13. …Visitor recommendations

  […]you made running a blog glance[…]

 14. The Absent Game

  Concerning me and my husband we’ve owned far more MP3 players through the years than I can count, which includes Sansas, iRivers, iPods (traditional & touch), the Ibiza Rhapsody, etc. But, the last few decades I’ve settled down to one line of players…

 15. Thorn of Girl

  Very good details might be identified on this world wide web web site.

 16. …Recent Blogroll Additions

  […]you made running a blog glance[…]

 17. Whispering Misty

  So sorry you can miss the workshop!

 18. …Awesome website

  […]Great weblog right here! Additionally your website loads up very fast![…]

 19. Whispering Misty

  So sorry you may miss the workshop!

 20. Whispering Misty

  So sorry you’ll pass up the workshop!

 21. The Silent Shard

  This can most likely be very helpful for some within your work I plan to don’t only with my blogging site but

Komentirajte članak: